torsdag 29 oktober 2009

Äpplen



Vi har två kilo små fina svenska äpplen hemma.
Så idag slängde jag ihop en äpplekaka :D

Kardemumma- och äpplekaka

Till ca 20-30 bitar:

200 g smör, smält och svalnat
2 ägg
3 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
8 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk kardemumma
3 dl mjölk

10-12 små fina äpplen
½ dl rörsocker strö
1 dl hackade blandade nötter, typ hasselnötter, valnötter eller mandlar.
Men allra godast blir det med pecannötter!

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en djup lånpanna.
Vispa ägg och strösocker pösigt.
Blanda ner vaniljsocker, mjöl, bakpulver och kardemumma.
Rör ner mjölk och smör och blanda kraftigt för att undvika klumpar.
Häll smeten i pannan.
Skala, om du vill, äpplena, kärna ur och klyfta.
Tryck ner dom i smeten och strö över socker och nötter.

Trycka gärna ner lite till.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.

Ta ut, låt svalna och skär i bitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar