söndag 11 oktober 2009

Ugnstorkade tomater

600 g tomater (en gång har jag provat med vanliga och en gång med babyplommon, och det senare var mer framgångsrikt)
En stor näve grovt salt

Sprid ut saltet på en tallrik. Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan neråt. Låt ligga i ca 1 timme. Om du har något verktyg som har en platt yta längst ner ( såsom en stekspade eller en potatisstötare) kan du pressa lite extra på tomaterna precis innan du ska ta bort dom, för att pressa ut extra mycket vätska. Sätt ugnen på 200 grader.

Lyft upp tomaterna och försiktigt borsta bort de mesta överflödiga saltet. Lägg med snittytan uppåt i en ugnssäker form (behövs ej smörjas).

Sätt in tomaterna långt ner i ugnen. Sänk till 125º och långsamt torka i 2 timmar. För att uppnå bäst resultat, ta ut tomaterna ca 5 gånger under denna period, lägg ett ark hushållspapper på, och tryck lätt för att suga upp överflödig vätska, sedan sätt in direkt igen.

Höj till 150º och torka i ytterligare 30-45 minuter (passa noga så att de inte bränns).

Inläggning:
1-3 dl olivolja
3vitlöksklyftor, en skivad, två pressad
2 tsk oregano
Några kvistar timjan
Några blad basilika

Blanda ingredienserna till inläggningen och blanda ner tomaterna. Förvara i kylskåp med tältslutande lock. Lång hållbarhet om du inte snålat med olja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar