torsdag 22 oktober 2009

Bröd

3-4 limpor Durumbröd

Detta är inte mitt recept utan jag har tagit det från internet. Jag bakade detta igår. Tog väldigt lång tid men det fick bra betyg. Jag tyckte dock att det inte reste sig högt nog. Kan nog vara för att det är väldigt kallt ute och inne-rumstemperaturen är rätt låg, så dom jäste inte tillräckligt. Så är det kallt ute när du bakar detta så råder jag dig att låta det jäsa lite extra. Jag har ingen bakmaskin, så jag stod alltså i 40 (!) minuter och knådade. Tungt. Jag ger brödet betyg 3 av 5. Mest för att det var så omständigt, tog lång tid, och blev inte så högt som jag ville (det kan bero på att jag är känd för att Inte kunna baka, men jag försöker ändra på det ryktet). Jag tror dock att Claes, mammas pojkvän, ger det ca 5 av 5. Men sen var det ju faktiskt inte han som knådade heller! ;)

1 l vatten
2 msk olivolja

40 g jäst
1200 g fullkornsvetemjöl (jag använde graham, vet inte om det var rätt)
300 g durumvetemjöl
40 g flingsalt


Värm vattnet och olivoljan till 37°. Smula ner jästen i en degbunke eller en hushållsassistent, tillsätt det värmda degspadet och blanda tills jästen har smält. Blanda ner övriga ingredienser utom saltet och kör i maskin i 15 minuter eller 30 minuter om du blandar för hand.

Tillsätt saltet och kör i 5, respektive 10 minuter till.

Lägg över degen i en oljad bunke och låt vila i kylen i minst 2 timmar.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra lika stora delar.

Rundriv degen och lägg limporna med ”verket” neråt i brödkorgar som strötts med lite durumvetemjöl, låt dem jäsa 1 ½ timma under bakduk.

Sätt ugnen på 250°. Placera en tom långpanna i botten av ugnen.

När limporna jäst färdigt stjälps de försiktigt upp på en lätt smord plåt, nu med den del som var

underst i korgen uppåt. Borsta bort överflödigt mjöl.

Sätt in i mitten av ugnen och häll en deciliter vatten på den varma plåten i botten av ugnen, sänk ugnsvärmen till 200°.Grädda bröden ca 30 minuter. Jag lät dom vara inne ytterligare 10 minuter.Låt de färdiga bröden svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar