söndag 28 november 2010

en (annan) gammal favorit

Det är snart så jag måste skapa en egen kategori för lasagne här på bloggen. Titt som tät regnar det in recept här, allt från grekiska varianter, till sådana med lax. Vi har även en "vanlig" variant sen tidigare, och en med bacon. Men nu kommer en till. Smarrig precis som de andra. Kan inte riktigt ge den ett namn. God är den i alla fall. Vill du kan du dubbla mängden basilika. Då blir det väl kanske en basilikalasagne :) Hursomhelst, krämig och smarrig var den!

Och ni vet väl, by now, hur jag vill ha min lasagne va? Hög och krämig. *Ja ja ja* (säger som den lilla söta dinosaurien i "Landet för länge sedan" haha)

För 12 stora portioner behöver du:
1 röd chili
3 stora vitlöksklyftor
Smör/olja
1 gul lök
1 purjolök
900 g nötfärs
150 g champinjoner
840 g krossade tomater (2 burkar a 420 g)
½ tsk salt
½ tsk vitpeppar
2 st mörk oxbuljongtärningar
1 dl chilisås
1 dl tomatpuré
Tabasco
1 msk oregano
1 msk paprikapulver
1 msk italiensk salladskrydda
½ pkt hackad basilika (17,5 g)
1 röd paprika
1 gul paprika

50 g smör
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
1/3 tsk muskotnöt
1/3 tsk vitpeppar
1/3 tsk saltpeppar

600 g lasagneplattor
6 tjocka skivor ost, typ cheddarost
½ dl matlagningsgrädde

Finhacka chili och vitlök och fräs i kastrullen. Hacka lök och purjolök och tillsätt i kastrullen. Ha i köttfärsen och rör om noga. Ha i hackade champinjoner och stek tills allt är klart. Tillsätt krossade tomater, tillsätt resten av ingredienserna och kryddorna. Vänta med paprikorna.

Smält smöret i en kastrull, ha i vetemjöl och häll på mjölk. Låt koka upp under omröring. Krydda.

Hacka paprika och ha i den i köttfärsen.


Varva köttfärs, plattor och bechamellsås i två stora djupa formar. Ha ost överst och ringla eventuellt över lite matlagningsgrädde.

Låt gratinera i ugnen i ca 30 minuter tills dess att plattorna är mjuka när du känner med en potatissticka. Låt vila lite och servera sedan med sallad.


Titta vilka söta burkar med Mutti tomater! Perfekt om man inte behöver så mycket. (Vilket inte är fallet i detta receptet dock.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar