fredag 5 november 2010

spröda brödpinnar - grissini

Dessa bjöd jag på under min student. De går sönder och de är beroendeframkallande men det gör inget. Vi älskade dem allihop. Receptet kommer härifrån. Ska vi har en större fest någon gång i den närmsta framtiden, blir det nog att baka en sats igen och placera ut runt huset. Mycket uppskattat.


Till receptet behöver du en pastamaskin.

För cirka 50 brödpinnar behöver du:
1 dl varmt vatten
1 paket jäst (50g)
1 tsk socker
3 dl vetemjöl
1 dl grovt vetemjöl
2 msk olivolja
1-1/2 tsk fint havssalt
Fint hackade örter t.ex. rosmarin eller timjan

Förbered fyra plåtar genom att klä dem med bakplåtspapper.

Blanda varmt vatten med jäst, socker och 1 dl av vetemjölet. Låt vila i 10 minuter eller tills bubbligt.

Tillsätt resten av vetemjölet, det grova vetemjöl, olivolja och salt och blanda ihop lätt. Häll ut på en ren yta och knåda i ca 5 minuter, tills den är slät och elastisk. Rengör skålen och olja in den. Lägg i degen, täck med plastfolie och låt jäsa på en varm plats i 1 timme.


Ta upp degen från skålen, tillsätt örterna och knåda in dem, och dela upp den i fyra bitar.

Tag fram en av bitarna och låt de andra ligga under plastfolie så länge, så de inte torkar.

I den tjockaste delen på pastamaskinen, rulla igenom degen. Den måste vara tillplattad något först. Upprepa och vik flera gånger för att få en fin rektangel. Rektangeln ska vara ca 1 dm bred och 2,5 dm lång.


Med samma degbit ska du köra den igenom den delen på pastamaskinen som delar degen i typ tagliatellebreda bitar. Snabbt, ta isär de långa stängerna och lägg upp på en plåt. Låt det vara lite mellanrum mellan varje. Låt jäsa och puffa upp sig något i en halvtimme.

Upprepa med de återstående degbitarna, en i taget.

När de jäser
, värm ugnen till 200 grader.

Spraya ett ark med grissini med olivolja och strö över havssalt. Grädda i ca 9-10 minuter överst i ugnen, rotera plåten efter halva tiden. Titta noga under den sista minuten eller två så de inte blir brända. Låt kallna och förvara i en papperspåse eller en hög fyrkantig skål, så att de inte går sönder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar