måndag 22 november 2010

bröd nummer två från brödfrencyt - frölimpa

Här kommer bröd två från brödbaket. Sesam- och linfröbröd. Kommer från samma bok som havrebrödet. Beskrivningen av brödet i boken " Ett nötigt brd helt utan nötter... De rostade fröna gör att brödet passar extra bra till asiatisk mat." Jag kan inte annat än hålla med. Om ett bröd kunde vara "starkt" så hade detta brödet fallit under den kategorin. Väldigt smakrikt och gott! Något som var väldigt konstigt var att när jag stod där och knådade så luktade verkligen brödet cheddarost. Det luktade det. Så konstigt. Men mycket riktigt, när jag smakade, så gifte sig brödet perfekt med cheddarost. Ett väldigt speciellt bröd skulle jag säga.

För tre avlånga bröd behöver du: Steg ett:
75 g vita sesamfrön
50 g linfrön
30 g solroskärnor
600 g iskallt vatten

Rosta fröna och kärnorna i 200 graders ugn tills de fått rejält med färg. Precis inte-brända så att säga. Ta ut och häll direkt i kallt vattnet. Hit kan du förbereda dagen innan. Låt i så fall stå i kylen över natten.

Steg två:
Skållningen från steg ett
300 g vetesurdeg
20 g jäst
900 g vetemjöl
60 g grahamsmjöl
20 g havssalt

Blanda skållningen med resten av ingredienserna förutom saltet. Knåda i maskin i 15 minuter eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och blanda in det i fem minuter. Låt jäsa i bunken i 30 minuter.

Forma till tre runda bröd och låt vila i tio minuter.

Platta till varje bulle och vik in en kant mot mitten. Upprepa 2 gånger med alla bröd. Rulla till jämna avlånga bröd. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa övertäckta i 1,5 timme eller över natten i kylen.

Sätt ugnen på 250 grader.

Mjöla bröden och snitta till fina rutmönster. Sätt in i ugnen, tillför vattenånga (antingen genom isbitar i botten av ugnen eller en sprayflaska) stäng och sänk till 200. Låt grädda i 35 minuter eller tills innertemperaturen är 98 grader.

Låt svalna på galler.


Vissa bröd är lätta att snitta, andra supersvåra.
Dessa var jättelätta och det blev fint :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar