måndag 1 november 2010

studentlivets fördelar



Håll i er, detta är ett långt inlägg!

Bara för att man kallar sig student behöver man inte äta därefter. Folk tror att vara student innebär att äta nudlar till middag och göra ett storkok varje månad med spaghetti och köttfärssås. Det är inte sant. Man behöver inte käka samma sak en halv månad, bara för att man gjort ett stort storkok. Jag har en vän i skolan som slängde sin matlåda för att han var så trött på att käka samma sak varje dag till lunch. Det behöver verkligen inte vara så. Efter en frågan om jag kunde göra ett inlägg om studentmat satte jag genast igång för att skriva ner alla fördelar med att vara student. Här är vad jag kom fram till. Först en lista med olika kategorier med tips på hur man sparar pengar osv, sedan en lista med recept som kan vara användbara för studenter.


Jag slänger in lite bilder här och var för att göra inlägget liite mer spännande. Bilderna är tagna i somras.


Sallad, grönsaker samt rotsaker:
  • Tänk på att handla efter säsong alltid innebär längre pris. (Färsk)potatisen kan kosta ner emot en halv krona per kilo mitt på sommaren, och på hösten är det rena rama fyndpriser på vitkål, bär(!), kålrot, chili, färsk majs, all sorts lök, morötter, gurka samt gratis svamp att hämta i skogen. På vinterhalvåret är exotisk frukt att föredra framför (de flesta) svenska frukterna. Det gäller bland annat apelsin, melon, dadlar, mango, papaya, clementiner, passionsfrukt, blodapelsin, vindruvor (framåt början på året) osv. Läs på och ta reda på när dina favoriter skördas. Under sommarhalvåret kan du, utöver potatis, hitta goda tomater, gurka, päron, morötter, nektariner och persikor, bär, gröna bönor mfl som kommer från svenska gårdar. Ju kortare transportsträcka ju billigare mat. På försommaren hittar du dill, rödlök, salladslök, blomkål, broccoli, fläder (gratis i naturen), sparris, spenat, granatäpple, isbergssallad, rabarber, jordgubbar (!) osv.
  • Läs noga på prislappen. Utgå aldrig från att "gul lök som alltid är så himla billigt" kommer endast kosta några få kronor. I somras när jag var på ICA kostade löken hela 26 kronor kilot och kom från Nya Zeeland. Varken ekonomiskt eller klimatsmart.
  • Odla själv! Att sätta vitlök, chili osv är superenkelt och kan gott överleva på fönsterbrädet. När du känner för att unna dig en kruka färska örter, se till att ta väl hand om den efter att du använt alla blad, du kan gott ha tur och få flera omgångar örter av en och samma kruka. Läs på förpackningen hur just den ört du köpt ska hanteras - kylskåp eller framme, vattnas underifrån eller inte, mörkt eller solljus osv.
  • Utnyttja även frysdisken. Där kan du "fynda" gröna ärtor, broccoli, haricots verts, spenat osv till helt ok priser. Passa på när det är extrapriser. Då slipper du fundera över vad du ska ha för grönt på tallriken till maten, du bara hastigt värmer på exempelvis en handfull broccoli i en liten kastrull med vatten eller i micron. En påse kommer då hålla ganska länge och hålla god kvalitet utan att du känner dig stressad att äta upp den direkt.
  • Tänk på att exempelvis avokado är mycket dyrare när den säljs ätbar. Vill du prompt ha avokado (som kan anses som relativt dyrt) så köp den omogen och låt den ligga hemma istället. Det kommer kosta dig mindre.
  • Även bär går att köpa i frysdisken året om. Euroshoppers hallon är bra mycket bättre än alla andra frysta hallon jag köpt samt billigare.
Kött, fisk och skaldjur:
  • Istället för att köpa dyr skinka att göra pastasås på / ha på smörgåsen så köp skivspill. Det tjänar du pengar på, och efter lite letande hittar du nog en förpackning med bitar i just den storlek du vill ha dem. På vår ICA ligger dem i samma länga som skinkan gör, leta i en större affär i närheten av dig ifall dem har det, det är mer ekonomiskt.
  • Kött i stora paket är alltid (över lag) billigare än små paket. Jag avråder dig starkt från att köpa små paket köttfärs varje gång du ska använda det, om du kan undvika det. Har du en frys i "normal" storlek, kosta på dig ett 2kilos paket istället för ett paket på 400 g. Kilopriset (vilket självklart alltid ska kollas) kommer vara mycket billigare. Antingen så gör du ett storkok på köttfärsen (se tips på recept nedan) och fryser in i portionsformar eller så fryser du in köttfärsen i plastpåsar. Platta till köttfärsen lite, så tinar den snabbare. Sedan när du vill använda köttfärsen är det bara att ta fram den minst 12 timmar i förväg och låt tina långsamt i kylskåp för bästa resultat. Ja det krävs viss planering, men är man student är man på god väg att bli en fullfjädrad vuxen, och då bör man lära sig att planera.
  • Lax är numera en relativt dyr fisk. När du kommer till affären och vill köpa lax, och ser att dom har Pink Salmon till mycket bättre pris än exempelvis Salmon Salar så var vänlig och gör dig själv en tjänst och köp den ej. Det är inte ens lax och smakar ungefär som det kostar, vilket inte är mycket. Lax är tyvärr dyrt och får vara något som du unnar dig då och då efter en exempelvis väl genomförd tenta. Hittar du lax på extrapris så slå till. Den kan gott ligga länge i frysen (som de mesta annat som du köper i frysdisken).
  • Torsk är mycket billigare än lax och kan köpas i "block" för cirka en 20lapp om du har tur. Då har du mat för 2-4 personer.
  • Hittar du exempelvis falukorv till extrapris kan du få ut uppemot 8 portioner falukorv för en 20lapp. Det är billigt! Se recept nedan.
  • Kyckling är bra att fynda när du hittar det till extrapris. Hittar du kycklingfiléer under 60 kr kilot ska du absolut slå till. Nu pratar jag alltså om fryst kyckling. Det är det jag själv använder, uteslutande. Har du absolut inte råd med bröstfiléer, kolla in innerfiléer som oftast är mycket billigare. De är dessutom mindre bitar och går därav fortare att tillaga. Kyckling med ben som säljs i frysdisken, typ klubba, drumsticks, vingar osv, är oftast billigare än den utan ben och kan vara ett bra alternativ.
  • Vill du köpa en god grillad kyckling? Den brukar kosta ca 40-60 kr beroende på storlek. Kikar du i frysdisken hittar du en hel kyckling till pangpriser som typ 19 kr st. Slå till, tina långsamt i kylskåp, pensla med smör, soja och krydda skinnet. Sätt in i ugnen i ca 175 grader i ca 1 timme per kilo. Skär i den för att se att den är klar, dvs helt vitt kött. Då har du fått en grillad kyckling till halva priset, mycket godare, mindre onödiga tillsatser, smaksatt precis som du vill och förmodligen en större storlek än de du hittar färdiggrillade.
Konserver:
  • Tänk på att alla (med få undantag) konserver kan stå i uppemot flera år innan kvalitén försämras. Så jag rekommenderar verkligen, om dina skafferier klarar av det, att stapla upp med olika sorters burktomater, majskorn, tonfisk (som vanligtvis är hutlöst dyrt) osv när det är extrapris. Samma sak gäller typ fiskbullar, makrill i tomatsås osv. Är det extrapris, och någonting som du tycker om, passa på. Det gör inget om du inte tänker äta det på en månad, det håller. Har du mycket plats i ditt skafferi är detta ett värdefullt knep. Då har du även känslan av ett "välfyllt" skafferi, som bidrar till lite matlagningsmotivation.
  • Konserver är överlag ett billigt och bra alternativ när man ska laga mat med liten budget.
Bröd:
  • Det är sant som dom säger: Det är billigare att baka sitt egna bröd. Om du har någorlunda framförhållning när det gäller bakning kan detta vara ett värdefullt tips. Se tips på recept nedan. Två kilo vetemjöl kostar under en tia. På det kan du baka många bröd. Ett paket jäst kostar väl en krona, vatten i kranen är gratis, salt borde alla ha hemma och sedan är det bara att lägga till det du vill ha. Grövre mjöl kostar vanligtvis lite mer än vetemjöl men ger då även mer mättnadskänsla. Dock kostar inte heller det speciellt många kronor. Nötter, oliver och andra passande ingredienser kostar något mer.
  • Vill du köpa bröd, satsa på större förpackningar och frys in resten (om det finns utrymme för det). Oftast säljs grövre bröd i mindre förpackningar som ser lite "lyxigare" ut. Priset stämmer då ganska bra överens med hur lyxigt det ser ut. Har du inget emot att äta lite "onyttigare" bröd är verkligen ett bröd av typen Storfranska/Rostbröd att föredra. Då får du ca 30 skivor för kanske 50 öre skivan. Även de sorterna finns i något grövre varianter.
Pasta och ris:
  • Ris kan du få till ett bra pris, men då gäller det att satsa på ett större paket. Kilopriset minskar markant ju högre upp i storlekarna du kommer. Om du äter ris relativt ofta är ett 2/5kilos paket mycket billigare än samma mängd ris i halvkilos förpackningar. Ris håller länge så oroa dig inte för det. Basmati är mitt favoritris!
  • Pasta säljs oftast i ganska stora paket till väldigt små priser. Tyvärr är det så att du får vad du betalar för. Kvalitén på den pastan är sämre än om du köper lite "finare" märken som Kungsörnen eller Barilla. För mig spelar märket på makaroner inte så stor roll, dock är det bara Barillaspaghetti som gäller. Smaken varierar ganska mycket. Du kommer själv märka hur känslig du är för kvaliteten. Vissa bryr sig inte alls, vissa bryr sig mer. Som en tumregel kan du tänka dig att ju längre koktid en pastasort har, ju nyttigare är det. Så jag rekommenderar verkligen inte någon att köpa snabbmakaroner. Det ger dig ingen värdefull näring överhuvudtaget. Köp istället ett paket penne eller ideal makaroner till samma pris. Pasta är precis som ris och kan förvaras länge i skafferiet. Så passa gärna på när det finns till bra pris i affären.
  • Ska du laga måltider som du sedan ska frysa in för framtida luncher är ris eller pasta att föredra. Potatis håller sig inte alls speciellt bra i frysen. Potatismos håller sig, enligt mina erfarenheter, bättre än vanlig kokt potatis.
  • Potatis, som jag har nämnt tidigare, finns på sommarhalvåret till bra priser. Potatis kan förvaras relativt länge om man förvarar den på rätt sätt.
Kylvaror och ägg:
  • Ägg är ett jättebra råvara. Hållbart, billigt, nyttigt, enkelt att tillaga. Ägg tål även att stå i rumstemperatur ifall du har väldigt ont om plats i kylskåpet. Du kan baka på dem, göra omelett eller pannkakor på dem, du kan knäcka ner ett i din wok för att göra den mer matig, du kan koka dem och äta till frukost.
  • Det finns en god rätt som vi brukar göra i vår familj som innehåller ägg: servera kokt torsk med kokt potatis, hackade kokta ägg, smält smör (som sås) och pepparrot till de som gillar det. Oj va gott det är och va mätt man blir! Och mycket enklare matlagning än så är svår att hitta.
  • Med lite buljongtärningar/fonder i kylen lagar du lätt till goda såser till maten utan att det behöver kosta en förmögenhet. Jag använder ofta buljong i maten och tycker själv att det är utmärkt!
  • Ska du ha matlagningsyoghurt i maten kan du passa på att köpa en sådan hink med typ turkisk yoghurt. Den är väl på en liter tror jag, och du kan ha den till all mat. Kalla såser passar till det allra mesta. Gör en god tzatsiki till nästa middag, eller blanda en kall grillsås nästa gång du vill äta kött.
Generella tips:
  • Att förvara lök, vitlök, svamp, potatis och frukt i stängd plastpåse är att be om mögel. Har du en tajt budget är det viktigt att inte förstöra den maten du köpt. Jag förvarar banan, äpplen, tomater, citrusfrukter, ingefära, avokado, potatis, lök samt vitlök i rumstemperatur (de tre senaste i ett mörkt stängt skåp) och resterande grönsaker i kylskåp. För att få optimal hållbarhet på champinjoner bör de förvaras i en stängd papperspåse.
  • Är något dyrt- vare sig det är bröd, kakor, färdiga soppor/såser/rätter, wokblandingar, pesto, kryddblandningar- gör eget! Senast idag, när jag insåg att jag inte hade mandelmassa hemma, så gjorde jag egen (1,5 dl skalad mandel mixas med 1 dl socker. Tillsätt lite vatten till bra konsistens), vilket var bra mycket billigare än att köpa färdig. Ett bra plus är att man slipper alla konserveringsmedel som man kan råka på med "färdig" mat. Se recept nedan för olika tips. Färdigmat överlag är relativt dyrt och blir godare, nyttigare, bättre, mer mättande och mer ekonomiskt om man lagar det själv. Och nej, det måste inte alls vara speciellt svårt.

Lista på recept som kan vara användbara när fantasin tryter:
  1. Du har vetemjöl i skåpet och vatten i kranen. Kan man göra ett fantastiskt gott och enkelt bröd på det? Javisst.
  2. Hittar du blandfärs till bra pris, kan du göra köttbullar själv istället för att köpa dyra halvfabrikat.
  3. Mitt nummer ett recept när det kommer till tomatsås. Den är superenkel och jättegod. Förmodligen har du de allra flesta ingredienserna hemma.
  4. En påse frysta ärtor kostar inte mycket och håller länge. Varför inte göra en god soppa?
  5. Har du fyndat torskfiléer och har noll inspiration. Kika här. Och kika här om du vill göra fisksoppa.
  6. Har du mot förmodan surdeg och valnötter hemma rekommenderar jag detta goda brödet!
  7. Har du hittat skinka till bra pris och vill laga en skinksås? Här har du ett recept.
  8. En väl beprövad tomatsoppa som räcker till flera måltider. Värmande på hösten, och dessutom, riktigt god.
  9. Gör ett storkok som liknar en gulasch. Det går bra att frysa in.
  10. Hittar du flerpack med bacon bör du laga detta.
  11. Skriv upp rågsikt, fil och sirap på inköpslistan. Här ska bakas bröd till ett helt kompani. Praktiskt i långpanna.
  12. Potatis och purjolökssoppa. Enkel mat för under tjugolappen.
  13. Du kan laga "fläskfilérätter" utan fläskfilé. Jag visar dig hur.
  14. Champinjoner finns ofta till bra pris. Här är en av mina absoluta favoritsoppor.
  15. Lasagne, ett riktigt bra recept helt enkelt.
  16. Vill du baka bröd med oliver i har du ett recept här!
  17. Goda källarfranskor. Perfekta små bröd.
  18. Eget julgodis. Rocky road, eller mozartkulor.
  19. Ett supergott, supersmart och superbilligt recept på egen pizza. Och fort går det.
  20. Carbonara. Du kan inte misslyckas med denna.
  21. Har du falukorv hemma tycker jag du ska laga denna goda pastarätt.
  22. En god ratatouille.
  23. Har du hittat några fina champinjoner i affären tycker jag du ska göra denna supergoda champinjonsås. Med steg-för-steg recept.
  24. Med tonfisk i skafferiet kan du göra en god tonfiskröra.
  25. På hösten kostar paprikorna inte mycket. Gör köttfärsfyllda paprikor.

Samt andra bra tips för studenter:
  1. Torka din egen chili istället för att köpa egen dyr krossad chili.
  2. Torka dina egna tomater istället för att köpa dyra varianter i affären. (Det finns dock en sort som kostar en tia per påse och som är riktigt god. Köp den om den finns i din affär.)
  3. Du hittar en torr stackars ciabatta för 8 kronor på brödavdeldningen i din affär och bestämmer dig för att köpa den.
  4. Köper du färska örter och hinner inte använda dem innan de blir dåliga. Lugn, gör såhär.
  5. Äter du för sällan sallad för att det tar tid och kostar pengar? Här är ett bra tips på en stor sallad som håller länge.
  6. En pizzasallad är också ett bra alternativ till sallad. Fynda vitkål på hösten.
  7. Gör ditt eget ströbröd.
  8. Egen gyroskrydda.
  9. Billiga rostade kikärtor till fredagsmyset istället för onyttiga chips.
  10. Noll sallads-inspiration? Här har du tips på tre olika sallader.
  11. Piffa upp dina popcorn!
  12. Gör din egen BBQkrydda.
  13. Har du inte råd med stora bakpotatisar, kan man gott göra bakad potatis på små potatisar!
  14. Har du formbröd i frysen kan du göra varma mackor i smörgåsjärnet.
  15. Har du inget smörgåsjärn kan du göra mackorna i ugnen istället. Det går minst lika bra.
Observera! I alla mina recept går det jättebra att ta bort/lägga till/ ändra grönsaker osv efter vad man har hemma och tycker om.

Letar du efter något speciellt i inlägget? Tryck
Ctrl + f för att söka på sidan. Skriv in det du letar efter.

3 kommentarer:

  1. Bra initiativ, bra tips och bra skrivet!!

    SvaraRadera
  2. Wow vilken inspirationskälla du måste vara för alla studenter. Ja nog tar jag åt mig av tipsen också men jag tänker när man sitter och har panik över att pengarna inte räcker till annat än nudlar. Bra jobbat Ulrica *tummen upp*
    // Zenita

    SvaraRadera
  3. Tina: Stort tack!!

    Zenita: Oj va härligt sagt. Tack!

    SvaraRadera