onsdag 10 november 2010

knäckesticks

Dessa var helt löjligt enkla att göra och heeeeeelt gudomligt goda. Extremt beroendeframkallande. Pojkvännen och jag knaprade oss igenom två hela plåtar på ett dygn. Det är ett gott betyg. Receptet kommer ifrån Matklubben. Pojkvännen är nyinflyttad och hade inget grovt mjöl, så jag ersatte det med det som står inom parentes. Gick jättebra.

För två plåtar knäckesticks behöver du:
2 dl mjölk
10 g jäst
1 tsk honung
2 dl grovt rågmjöl (Eller ersätt med: 1 dl havregryn, ½ dl linfrön och ½ dl vetemjöl. Kör det några varv i matberedaren.)
3 dl vetemjöl
2 tsk salt

Topping :
3msk solrosfrö
3 msk sesamfrö
2 msk flingsalt

Värm mjölken till 37 grader, rör i jästen. Blanda i övriga ingredienser och arbeta i maskin ca 2-3 minuter eller knåda för hand.

Lägg degen i kylen 1 timme. Kavla ut degen tunnt på mjölat bakbord, strö över toppingen, kavla in det i degen och nagga degen.

Skär i smala strimlor ca 3-5 cm och lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter. Grädda i 5-10 minuter tills de fått fin färg i 250 grader (du får själva pröva dig fram för att se hur lång tid det tar). Låt torka på galler i eftervärmen några timmar eller över natten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar