fredag 15 oktober 2010

galet god efterätt

Vi åt en helt suverän efterrätt i helgen. Även detta receptet hittade jag på Matklubben. Nästa gång serverar jag nog den i portionsformar dock. Blir mindre kladdigt. Våra burkar med sötad kondenserad mjölk gick ut för 5 (!) år sedan, så jag kokade egen kolasås. Mycket gott. Bilden ser inte mycket ut för världen, men lägg inte för mycket tanke i det. Det är insidan som räknas, eller hur ;)

Det var riktigt gott men väldigt sött. Tack vare digestivekexen fick efterätten flera olika konsistenser. Jag hade även på granatäpple, även om det inte stod med i orignalreceptet. Och det var ett smart drag. Det tog efterätten till nya dimensioner. Det behövdes krispighet.

För ca 4-5 portioner behöver du:
10 digestivekex
3 dl grädde
Hallon (eller andra bär)
Granatäpple

Kolasås:
1 tsk kakao
1 dl sirap (jag tog mörk sirap samt honung, gick bra det med)
1 dl socker
2 dl grädde
En stor nypa socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk smör

Koka ihop alla ingredienser till kolasåsen utan vaniljsockret och smöret. Låt koka i fem minuter på låg värme under omröring.

Ta av från värmen och tillsätt de resterade ingredienserna. Låt kallna.

Krossa digestivekexen. Häll ut dem i en form. Häll över såsen. (Nu kan den stå i kylskåp över natten om du vill.) Vispa grädde hårt och bred över. Lägg på en rejäl hög med hallon och granatäpple. Servera direkt.

2 kommentarer:

  1. gjorde denna till nyår 2012 - så j*vla god!! :) blivit en ny favorit

    SvaraRadera