tisdag 8 september 2009

Årets plommonskörd!

Nu är det ju så att vi bor i lägenhet och har inte speciellt många plommonträd på balkongen. Dock jobbar mamma borta i "tjotaheti" och hennes arbetskamrats massör(haha) har tydligen ett stort träd som nästan har knäckts av alla dessa söta små goda plommon.

Så förra veckan fick vi 3 kilo plommon och bara för några dagar sedan fick vi ytterligare typ 4 kilo! Sånt e skoj! Förra veckan gjorde jag en supergod plommonsmulpaj, den kan jag dela med mig av vid ett annat tillfälle, jag gjorde också två st chutneys på plommon.

Den första är en chutney med ingefära och citron, god både i och bredvid en god höstgryta!!



700 g plommon(vikt utan kärnor)
1 citron
1 bit ingefära (stor som en stor tumme)
2 stora vitlöksklyftor
1 gul lök
1 dl brun farin
1 dl äppelcider vinäger


Skär plommonen i kvartar. Riv skalet av citronen och pressa ut saften. Skala och riv ingefäran. Skala och pressa vitlöken. Hacka löken fint. Blanda och häll i en kastrull. Slå över vinäger och blanda ner socker. Låt koka ca 1 timme. Det blir rätt mkt vätska när både frukten, citronsaften och vinägern börjar koka. Så ha inte lock på så lite kan ånga bort. När det kallnat, dra av från plattan och låt svalna kort. Häll sedan i rena glasburkar och låt svalna innan du sätter på lock och ställer in i kylen.



Den andra var med balsamvinäger och chili, verkligen supergod (lite stark enligt mamma men jag gillar det) fungerar utmärkt på ostbrickan och i någon god sås!

700 g plommon (vikt utan kärnor)
1 rödlök
1 äpple (typ royal gala)
1 röd chili, gärna stor
1 dl balsamvinäger
1 dl brun farin

Skär plommon i kvartar. Skär löken och äpplet i mindre bitar. Skär "slantar" av chilin och låt kärnorna vara kvar. Lägg alltsammans i en kastrull och slå över vinäger och farinsocker. Rör om och låt koka i ca 50 minuter. Jag lät locket ligga på de första 20 minuterna. Dra av plattan och låt svalna kort, häll sedan i en ren glasburk och låt svalna helt. Lägg på lock och ställ in i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar