måndag 21 september 2009

Supergod sallad med nobissås


En enkel och supergod sallad som ursprungligen kommer från tidningen Allt om Mat. Modifierad variant a la Lindström. Orginalvarianten är god den med. Här är i alla fall min variant och den är för 4 personer som huvudrätt, eller 6 som tillbehör.

2 konservburkar borlottibönor, á 410 g
500 g körsbärstomater
140 g salladsärtor (sugar snaps)
5 finstrimlade salladslökar
1 knippa färsk gräslök, gärna mer, hackad
70-140 g mechesallad (variera med ruccola)
ev 1/3 gurka

Nobissås:
2 ägg
2 msk pressad citron
2 vitlöksklyftor
2,5 tsk dijonsenap
1 tsk salt
1 dl rapsolja
1 dl matlagningsyoghurt

Skölj bönorna noga. Lägg upp i ett stort salladsfat. Skölj tomaterna och lägg även om de i salladsfatet. Skölj och hacka salladsärtorna, tillsätt dom tillsammans med örter, salladslök, sallad och eventuellt gurkbitar. Rör om noga med fingrarna, var dock försiktig så salladsbladen inte blir tråkiga.

Lägg äggen i en kastrull med kokande vatten och koka i 3 minuter. Gröp ur och lägg innehållet i en liten bunke. Pressa ner vitlöken, tillsätt citronen, dijonsenap och salt och mixa med stavmixer. Tillsätt oljan under tiden du mixar. Ta ur mixern och blanda försiktigt ner yoghurten. Rör om så att det inte är några klumpar.

Precis innan servering, blanda ner dressingen i salladen och vänd om lite. Servera som en måltid, och då kan man med fördel tillsätta färskpotatis och brysselkål till salladen och servera till stekt lax, eller som ett tillbehör. Passar även bra på buffébordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar