torsdag 10 september 2009

Mumsig fiskgratäng.



Jag gillar fiskgratäng och den "vanliga" varianten brukar fungera utmärkt. Men idag var jag sugen på att göra nåt annat- plus att göra av med all purjo som låg och skräpade i kylen- och gjorde en mer smakrik variant :D Supergott verkligen! Inspirationen kommer ifrån ett sejrecept som verkligen va supergott, som jag kommer lägga in vid ett senare tillfälle men det passade minst lika bra att göra gratäng på!

Gör en sats (4-6 portioner) potatismos. Inte behöver du väl recept på det? Se bara till att ha i två äggulor, det ska man alltid ha när man gör mos i ugnen! Låt moset stå vid sidan av under tiden du gör allt annat, eller rentav, gör det också under tiden.


Hacka 2 purjolökar till slantar och lägg i en stekpanna. Tillsätt en stor klick smör och fräs på mellanlåg värme. Finhacka 1 röd chili, inkludera kärnorna, finhacka 2 stoora vitlöksklyftor och tillsätt detta i pannan. När purjon är mjuk och det doftar supergott i hela köket, dra undan och låt svalna. Gör nu såsen.


Smält 2 msk smör och pudra över 2 msk vetemjöl, slå på 5 dl mjölk och mosa 100 g ansjovis och tillsätt både fisken och spaden i såsen. Låt koka upp och rör om ofta. Smula ner en 1 grönsaksbuljongtärning och låt koka upp. Rör om och tillsätt 2 msk dill, behövs det så red såsen med 1-2 msk redning, jag tycker det blir godare med en tjock sås i fiskgratäng.

Platta ur purjoblandningen (häll eventuellt av lite smör om det är för mycket), klicka/spritsa potatismoset runtom längs kanterna och placera 400 g torsk (/hajmal/sej) ovanpå purjobladningen. Häll såsen överst, krydda med rikligt med Citronpeppar, eller citronsaft, och ställ in i kall ugn. Sätt på ugnen på ca 2oo grader och ca 30 minuter senare har du en god och smakrik fiskgratäng på bordet. Servera med grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar