tisdag 29 september 2009

Måndagsmys

Gårdagens middag var verkligen en fullträff. Om jag ska va ärlig träffade den lite för bra, jag hade paltkoma i säkert 5 timmar efteråt.

Medan jag hade denna hemska åkomma så tog jag och mamma en alldeles för sen promenad i en alldeles för mörk delsjöskog med alldeles för lite andra promenerande människor i och alldeles för mycket skuggor, trots att det var bäcksvart. De andra motionerade människorna denna kvällen kanske hade lite vett än oss och tänkte till två gånger innan dom gick in. Det gjorde inte vi. Vi gick, nej vi sprang, en sträcka som vi normalt brukar gå på ca 40 minuter, på förmodligen halva den tiden! Så fort någon av oss sa "vad är det" så skrek den andre högt. Mamma och jag funderade även länge och väl på om golfbollsrengöraren intill en parkbänk vid golfbanan var en huvudlös våldtäktsman eller inte.

Vi tog oss igenom, halvt fördärvade, genom att högt och tydligt hela tiden förklara för att possible våldtäktsmän där ute att jag har blått bälte i jiujitsu- vilket jag har- och även konstatera att mamma har en picka i sin ficka- vilket naturligtvis inte var sant. Vi glömde bort allt som heter kyla och rusade igenom den skogen som aldrig förr. När vi äntligen såg ljuset i slutet av tunneln, både bildligt och bokstavligt, så pustade vi ut- lite för tidigt. Helt plöstligt hör vi en stucken gris i ett träd. Min pojkvän har en gång förklarat för mig hur ugglor låter och har även låtit mig höra. Men nu bor jag i stan och har ingen koll på hur en uggla låter, så jag står fast vid att det var en stucken gris. Äntligen kom vi ut i ljuset under väglamporna och vi kunde börja gå långsammare. Men när vi båda två började spekulera i varför det står parkerade bilar där typ 10 på en vardag så blev vi nojiga åter igen, men det är en annan historia.

Åter till maten. Fisk, åh så gott. Jag är blessed med en inre kunskap om såser. Något i den stilen i alla fall. Jag är som Mozart, nej Beethoven, som blev döv mot slutet men kunde även höra och para ihop toner osv. Så är jag lite när det gäller såser. Jag slänger ihop något, så låter jag någon annan smak (utan att själv ha smakat) och det smakar alltid hur bra som helst. Visst måste man få skryta när man e bra på typ bara en sak i hela vida världen. Så ja, såser kan jag. Och det spelar ingen roll hur bra man är på att steka kött, eller hur krämig potatisgratängen är, det är såsen som är viktig. Eller ja, så tycker ju jag, bara för att jag kan såser ;)

Men just det, tillbaka till maten. Gott, festligt men enkelt och helt gaalet mättande om man gör som jag och äter för ett kompani när det kommer pressad potatis på bordet. Mamma tyckte det var lyxigt med pressad potatis på en måndag, men äsch, gott är det ju, så varför ska man inte kunna äta gott vilken dag som helst i veckan? Nej nu har jag tråkat ut dig med allt skrivande, men vad ska man göra när man är en tjötmumrick. Hursom, här är receptet. Låt det väl smaka.

3 hajmal filéer
1 lime
0,5 dl vin
1 msk citronpeppar

Placera filéerna i en ugnssäker form. Riv över limeskal och pressa ner halva fruktens saft. Häll över vinet, krydda och låt stå och dra till sig i en halvtimme. Tippa sedan formen och häll ut spadet (ca 1 dl). Spara. Sätt sedan in i ugnen, 200 grader (eller var det 250 grader, skit också glömt) och låt fisken bli helt vit, ca 15 minuter. Under tiden, gör såsen och koka upp 1,2 kilo skalad potatis.
Innan ugnen
1 gul lök, hackad
Smör
1,5 dl vin
1 dl sky av fisken
3,5 dl matlagningsgrädde
Massor av dill (halvt paket fryst dill à 35g)
1,5 tsk vitpeppar
1 fiskbuljongtärning
Redning

Fräs löken och slå på vin, spad och grädde. Ös ner dill, koka upp och krydda mer peppar och buljong. Låt koka medan fisken blir klar och du pressar potatisen. Är du eller någon annan rädd för lökbitar i maten kan du gott mixa såsen men jag älskar lök så ju mer ju bättre! När du pressar potatisen, ha i grovt salt och en liten smörklick i varje "pressomgång". Mums! Servera med Findus gröna ärtor. Gärna kokt morot och blomkål också.


Servera och sedan inser du att det är på tok för mycket potatis och så gör du lite mer sås och slänger in två filéer till och så blir folk avundsjuka på (mammas) jobb dagen efter. Så gjorde i alla fall jag ;)

En höstfavorit


Denna paj är helt enkelt en fullträff och jag har fått mycket fin kritik från nöjda och glada gäster :) Väldigt konstigt att man knappt hittar smulpajrecept med plommon på internet, det är ju såå gott! Det finns oändligt mycket plommon i år, så passa på. Klickar du på kategorin "chutney" här intill, hittar du ytterligare 3 goda recept på vad du kan göra med dina plommon.

För fem personer:
100 g smör
4 msk strösocker
1 ½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 ½ dl flagad mandel
20-25 små plommon
1 msk potatismjöl
Myntablad till garnering

Sätt ugnen på 225 grader.

Smörj bottnen på en pajform, 24 cm i diameter.

Smula samman smör, hälften av sockret, mjöl, havregryn och 1 dl mandel till en grynig massa, gärna i en plastpåse, superbra trick!

Dela plommonen och ta ur kärnorna. Lägg dem med snittytan uppåt på en tallrik.

Blanda resten av sockret och potatismjölet i en liten skål. Strö blandningen över plommonen. Lägg därefter plommonen med snittytan neråt i pajformen. Strö smuldegen över och strö resten av mandelflagorna överst.

Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

Servera med en kula vaniljglass!

Supergod och nyttig paj.

Det var ett tag sen vi åt denna men den är så himla god så det är nog dags igen snart :) Detta är en god paj med nyttigt och smakrikt skal samt god fyllning. Philadelphiaosten som klickades över blev verkligen pricken över i. Degen är, som jag skrivit nedan, lite "stor" och jag hade bara en normalstor form. Så jag slängde kanske ca 1 dl deg för att det inte skulle bli för mycket. Dvs lägger du skalet i en större form är risken att du får öka innehållet lite grann!

Pajskal:
2 dl vetemjöl
1,5 dl rågmjöl
1 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
1 msk oregano
1 ½ tsk bakpulver
2 st finhackade soltorkade tomater + 1 tsk olja
½ dl filmjölk
1/4 flytande margarin (+ extra att smöra formen med)
1 ½ dl mjölk

Fyllning:
2 skivor kassler
100 g soltorkade tomater
2 salladslökar
70 g spenat
2 msk finriven ost
2 ägg
1,5-2 dl mjölk
1 burk philadelphiaost vitlök och örter

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda de torra ingredienserna. Blanda sedan ner resten av ingredienserna och gör till en smidig deg. Blir den lite för kladdig kan du ha i lite mer grahamsmjöl. Smörj en stor form (detta är alltså ett större skal än dom vanliga "3 dl mjöl"pajerna) och tryck ut degen. Nagga noga med en gaffel och ställ in mitt i ugnen. Förgrädda i 7-9 minuter och ta sedan ut för att den ska få kallna.

Under tiden som skalet kallnar kan du hacka kassler (jag tog bort kanterna men det är en smaksak) och strö det i botten av pajen. Strimla sedan de soltorkade tomaterna fint och strö över. Sätt en liten kastrull på en platta och hetta upp. Hacka löken i lagom små bitar och fräs (utan fett) i ca 1 minut på spisen. Strö detta över kasslern och tomaterna. Lägg sedan i spenaten i kastrullen och rör om mycket till de minskat markant i storlek. Lägg de överst i pajen.

Blanda mjölk och ägg i en liten skål, lägg ner osten och rör om noga. Häll detta över alltsammans. Klicka sedan philadelphiaost överst. Hit kan pajen förberedas. Kan stå i kylskåp i ca 1-2 dagar. Jag gjorde min kvällen innan.
Pajen innan ugnen

Sätt ugnen återigen på 200 grader och ställ sedan in pajen mitt i ugnen. Efter ca 30 minuter ska den vara klar. Jag lät den stå inne i 30 minuter, sen ökade värmen till ca 250 och tog ut den 3 minuter senare, bara för att ge den lite mer färg. Låt stå i fem minuter innan du serverar. Servera sedan med en god sallad.

söndag 27 september 2009

Chokladbiskvier

Frysta biskvier!
Visst är det gott? Jag bakade nog säkert 200 chokladbiskvier till min brors student i våras. Först bakade jag en provomgång och dom åt ju alla upp direkt så då bakade jag en till av bara farten. Sedan gjorde jag ca 150 st till hans student och dom hade strykande åtgång! Så jag kan baka trots allt ;) Dessa ökade inte i storlek i ugnen vilket var väldigt chockerande. Sista jag gjorde biskvier så dubblade dom i storlek i ugnen. De var gjorda på mandelmassa och dessa på mald mandel. Men visst är det godare med mald mandel, men jag måste säga att jag gillade när dom ökade lite i storlek. Dessa gjorde jag stora som femmor innan jag la in dom, och tyvärr kom dom även ut som femmor. Men men, goda var dom i alla fall. Eftersom att dom inte ökade i storlek så blev det ganska mycket "fyllning" över.
Bottnar:
100 gram sötmandel
1½ dl florsocker
2 äggvitor

Smörkräm:
125g smör (du får gärna minska smörmängden lite)
1 dl florsocker
2 tsk kakao
2 äggulor

Mörk choklad

Sätt ugnen på 200 grader.

Mal mandeln, blanda med florsocker. Vispa äggvitorna till
ett hårt skum och vänd ner i mandeln och sockret.Mald mandel blandat med florsocker.


Klicka ut på ett bakplåtspapper i valfri storlek.
Platta till med ett vått finger så att dom blir jämna och fina.
Innan ugnen


Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 min.
Lossa kakorna från bakplåtspapperet och låt svalna.

Blanda ihop alla ingredienser till smörkrämen
med en elvisp. Bre på den platta sidan av biskvierna.
Ställ i frysen och låt stelna.

Smält chokladen och doppa sedan biskvierna så att all
smörkräm täcks.

Jag förvarar mina i frysen när dom inte ska
användas till något speciellt annars låter jag dom stå i
kylskåp, om vi ska ha kalas eller liknande.

Min nya kompis mandelmalen. Jag är ju moderniserad så att jag ville använda
mixern men mamma visade mig till rätt och till denna kvarnen. Härligt
att själv mala mandeln med handkraft. Känns bra!

Enkel men lyxig lunch


Enkel lyxig lunch, för en stor eller två små personer ;) Vegetariskt och bra!

1 champinjon
3 msk hackad lök
1 msk smör
1 köttbuljongtärning
3 msk portvin
1,5 dl vispgrädde
En bit gorgonzola (typ 3 msk) kan uteslutas
Colorit för fin färg
1 tsk oregano
Ev. maizena för mörka såser
1-2 portioner pasta

Svartpeppar
Oregano
Ruccola

Skär svampen i små bitar. Fräs med lök och smör. Smula över buljong, slå på portvin och grädde. Tillsätt gorgonzola och låt koka under tiden du kokar pasta. Droppa eventuellt ner lite colorit om du vill ha fin färg. Krydda med oregano. Red om det behövs. Servera såsen till nykokt pasta och garnera med svartpeppar,oregano och ruccola.

lördag 26 september 2009

Världens bästa pizza


Detta är mitt tips nummer ett till alla som vill ha en billig, snabb, enkel, god och helt enkelt en suverän pizza. Framförallt rekommenderar jag detta till studenter (nu är jag med student, men bor ju hemma så). Studenter kan få en pizza där bottnen kostar 1,95 per portion och en påse med 4 kostar då alltså ca 8 kronor. Billigare kan det inte bli. Sedan har jag även min pizzasås som går på ett nafs och inte heller är dyr. Pizzan blir lite mer italiensk än vi är vana vid i Sverige. Har du någonsin ätit pizza i Italien, som jag stolt kan meddela att det har jag, så är pizzan knappt igenkännlig med den vi har i Sverige. Där är den knaprig, sparsamt med toppingar och helt enkelt enkelhet rakt av.

Pizzan som du ser på bilden är dock allt annat än sparsam med ingredienserna. På denna rackaren har jag tomatsås, champinjoner, rödlöksringar, gorgonzola, skivad vitlök, massssor av oregano, så klickar pesto och mozzarella. Jag toppade även med lite ruccola! Då jag inte är speciellt sugen i smält ost (och då menar jag framförallt Vanlig ost) så blev detta en väldigt ostig pizza ;) Men sen är ju gorgonzola världens bästa så, vad ska man göra.

För fyra personer:

1 påse libabröd (vanligt eller grovt)

2 dl vatten
4 msk tomatpuré
3 msk chutney
2 msk oregano
2 vitlöksklyftor

Mixa ingrediensera till såsen med stavmixer och lägg en sked på varje pizza (nej jag kokar inte såsen innan, kom ihåg, detta är latmanspizza, men även visserligen även finsmakarpizza så mesa inte med kryddor och vitlök, sånt är viktigt).

Lägg sedan på vad du önskar, kebabkött, bearnaise, tonfisk, bacon, parmesan, räkor, örtor eller vad det nu är du har på din pizza! Sedan värmer du ugnen till högsta värme, ca 275 på våran ugn i alla fall och så tillagar du pizzorna i ca 6 minuter tills kanterna är i fin färg och knapriga.

Ha inte för mycket topping på, har du för mkt kommer det knappt hinna bli varmt innan kanterna är klara, och då måste dom brännas för att det ska bli bra. Så banta ner toppingen lite. Detta är faktiskt ett ganska "nyttigt" recept på pizza om du tar det lugnt med ost osv. Så servera gärna med lite pizzasallad. Idag osthyvlade jag lite vitkål, stänkte över olivolja och vinäger och pudrade lite salladskrydda överst. Rörde om och serverade direkt, idag var jag sugen på krispig pizzasallad!

Bakdag, först ut - Knäckebröd


Goda knäckebröd som passar bra både som "macka" och som annat alternativ än kex till dessertostar osv. Åt ett gott knäcke med dessertost hemma hos pappa i somras och det var supergott. Fick lite inspiration. Nästa gång jag bakar detta ska jag ha på lite mer frön, så kommer det nog smaka lika bra. Sådär smälter på tungan, fast ändå med lite bett i. Perfekt. Dock var dom långt ifrån perfekta att baka ut. Dom gick sönder på två sekunder när man skulle lyfta dom från bakbord till plåt. Många hål och så vidare. Men ändå, ju tunnare (och därav mer hål) ju godare. Så det är sådana smällar man får ta. Nästa gång provar jag med finmalet rågmjöl i stället för grovt, kanske håller ihop bättre då.



Ca 20-30 bröd beroende på storlek.

½ jäst
4 dl vatten 4 msk olja 1 grovt salt (krossa saltet Efter du mätt upp det)
2 krm koriander
2 krm timjan (behöver inte mortlas)
2 krm rosmarin (behöver inte mortlas)
2 krm anis
8 dl rågmjöl (jag använde grovt, men tror att det är bättre med finmalt) 2 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Lös upp jästen med det fingervarma vattnet. Blanda samman alla övriga ingredienser men spara lite av rågmjölet till utbakningen.

Låt jäsa en timma.


Knåda degen och dela den i bitar (Jag använde ett mått: 1
/4 cup) pröva dig fram till lagom stor. Tänk på att inte knåda degen för mycket till skillnad mot annat bröd. Knäckebröd ska ju inte bli fluffigt. Kavla ut degen i tunna runda bröd. Borsta bort överföldigt mjöl. Om du använder en vanlig kavel så nagga brödkakorna med en gaffel.

Använd en plåt med bakplåts papper. Värm ugnen till 250 grader. Lägg ett eller två bröd på pappret, sätt in och grädda i mitten av ugnen ca 6 minuter, lyft sedan ut plåten, flytta bröden till ett galler och gör sedan så med alla bröd. Låt bröden ka
llna helt på gallret.

Tänk på att ju tunnare bröd ju knaprigare. Ingen vill ju ha mjukt och segt knäckebröd. Har du svårt att flytta brödet när du kavlar ut det? Kavla ut det allra sista på plåten då, när det redan ligger där det ska. Se bara till att du inte bränner dig.

Jag förvarar mitt bröd i två bakplåtspapper ihophäftade till en påse. Men det finns nog mer graciösa sätt att förvara det på ;)


Härligt fräsh frukost

Världens största äpple, en fjärdedels liten ananas (som jag hittade på Willys för ynka 10 kronor), en ostknäckemacka med grönsaker och vaniljyoghurt toppad med mörk choklad. Detta blev serverat med ett stort glas vatten och en psykologibok. Ja vad ska man göra när det närmar sig prov, det är bara att plugga på!

fredag 25 september 2009

Ratatouille med Sophie


Idag blev det pysselkväll med Sophie. Vi lagade även Ratatouille! Gott och trevligt med vegetariskt. Visst tar det lite tid, men det kan man väl unna sig.

Ca 5 portioner.
2 mellanstora aubeginer
salt

1-2 röda paprikor
2 zucchini
3 tomater

Olivolja

1 finhackad gul lök

2 pressade vitlöksklyftor
1 lagerblad

2 tsk timjan

nymalen svartpeppar

1 dl vitt vin
400 g krossade tomater

Skala och skär aubeginerna i småbitar. Salta och låt rinna av i ett durkslag i ca en halvtimme. Strimla och fräs paprikorna i lite olivolja i en stor kastrull. Lyft ur och lägg i en skål. Hacka och fräs zucchini i ca 10 minuter i olja. Lägg i skålen. Finhacka lök och hacka tomaterna. Fräs med kryddorna, lagerbladet och vitlöken. Låt puttra på låg värme i några minuter. Lägg även detta i skålen. Fräs nu aubeginerna i olivolja och tillsätt sedan innehållet i skålen i kastrullen igen. Slå på vin och krossade tomater. Puttra under lock på låg värme i ca 1 timme. Smaka av och krydda gärna mer. Servera med nykokt ris och grönsaker.
Lite suddig bild tyvärr. Men men, sådan är livet.

Mammas korvgryta med oliver


Verkliga barndomsminnen för mig. Enkel god vardagsmat. Jag är lite petig när det gäller överkokt purjo, så jag rör ner den 5 minuter innan servering, men har du inget emot det, gör då som det står i receptet. Vi äter mycket sällan falukorv, och gör vi det blir det antingen något sådant här eller korvstoganof.

Ca 4-5 portioner.
400 g falukorv, i strimlor
1 purjolök, fint skivad
400 g krossade tomater
Salt
1 tsk vitpeppar
1,5 msk italiensk salladskrydda
2 vitlöksklyftor

Oliver
500 g makaroner, gärna penne

Fräs falukorv och purjo i lite smör. Slå på krossade tomater och krydda. Pressa i vitlök. Låt puttra länge på låg värme. Koka under tiden makaronerna. Låt pastan rinna av länge och blanda sedan med såsen. Smaka av om du vill ha mer kryddor. Servera med massor av skivade oliver och en sallad.

Toast på morgonkvisten


Igår blev den enkla toast till frukost. Kära mamma har ju slängt våran smörgåsgrill så då blev det att göra i grillpannan istället. Men det gick bara ändå. Smöra två mackor, på med ost och oregano, och eventuellt skinka, och lägg i grillpannan. Ha låg värme och vänd några gånger. När det känns som om osten smält, höj värmen och få lite färg på brödet. Servera till frukt och grönsaker, så har du en lite lyxigare frukost.

måndag 21 september 2009

Popcorn

Smart popcorn-tips:
Krydda dina popcorn med kryddmix i stället för salt.
Perfekt "nyttigare" snacks.
Tråkig bild på goda popcorn.

Supergod sallad med nobissås


En enkel och supergod sallad som ursprungligen kommer från tidningen Allt om Mat. Modifierad variant a la Lindström. Orginalvarianten är god den med. Här är i alla fall min variant och den är för 4 personer som huvudrätt, eller 6 som tillbehör.

2 konservburkar borlottibönor, á 410 g
500 g körsbärstomater
140 g salladsärtor (sugar snaps)
5 finstrimlade salladslökar
1 knippa färsk gräslök, gärna mer, hackad
70-140 g mechesallad (variera med ruccola)
ev 1/3 gurka

Nobissås:
2 ägg
2 msk pressad citron
2 vitlöksklyftor
2,5 tsk dijonsenap
1 tsk salt
1 dl rapsolja
1 dl matlagningsyoghurt

Skölj bönorna noga. Lägg upp i ett stort salladsfat. Skölj tomaterna och lägg även om de i salladsfatet. Skölj och hacka salladsärtorna, tillsätt dom tillsammans med örter, salladslök, sallad och eventuellt gurkbitar. Rör om noga med fingrarna, var dock försiktig så salladsbladen inte blir tråkiga.

Lägg äggen i en kastrull med kokande vatten och koka i 3 minuter. Gröp ur och lägg innehållet i en liten bunke. Pressa ner vitlöken, tillsätt citronen, dijonsenap och salt och mixa med stavmixer. Tillsätt oljan under tiden du mixar. Ta ur mixern och blanda försiktigt ner yoghurten. Rör om så att det inte är några klumpar.

Precis innan servering, blanda ner dressingen i salladen och vänd om lite. Servera som en måltid, och då kan man med fördel tillsätta färskpotatis och brysselkål till salladen och servera till stekt lax, eller som ett tillbehör. Passar även bra på buffébordet.

Frysa in (`v´)

Jag har världens förkärlek till att frysa in! That's it.

Här är ett tips på vad man kan frysa in.

Chutney
Perfekt. Enkelt. Smärtfritt. Nej men skämt åsido, det är super om man som
vi gärna har en matsked eller två i tomat- och köttfärs-såser. Bara fösa över med
en tesked, frysa i två dygn och använda en vass kniv för att få ut dom.
Förvara i fryspåse i frysen.

Gott kryddat blomkålsmos


En god variant på blomkålsmos. Ca 4-5 portioner.

1 stort huvud blomkål
1 liten vitlöksklyfta (går utmärkt att dra på lite, om man vill att det ska smak mycket)
3 dl grädde
1 dl hackad fryst spenat
1 msk hackad timjan
½ tsk muskot
1 tsk vitpeppar
Salt

Bryt blomkålen i så små buketter som möjligt. Ha gärna med lite av stjälken, dock skiva den tunt. Lägg i en kastrull, tillsätt finhackad vitlök. Slå på grädde. Lägg på lock och låt koka kraftigt i ca 10 minuter, känn med en sticka när kålen är färdigkokt. Rör om ofta. Ta av locken och försök ånga bort det mesta av den resterande vätskan. Tillsätt resten av ingredienserna, mixa slät med en stavmixer och smaka av med salt. Om du vill kan du tillsätt lite smör, dock är det inte nödvändigt. Servera till något gott.

Smaskens med enchiladas


Suuupergott. Och gaalet mättande. Lite skrämmande faktiskt. Jag planerade denna måltiden för 2. Kunde lätt mättat 4 karlar ju. Aja baja, jag ska alltid överdriva portionerna. Aja mätta och belåtna blev mor och jag i alla fall. Och jag ursäktar så hemskt mycket för de tråkiga bilderna, det var mörkt ute och jag klarar inte av att ta bilder inomhus med det tråkiga ljuset som blir då. Så håll till godo: en kass bild som ser ut att den är tagen mitt i natten(sen kallade ju Idol också så jag hade även bråttom) och en bild på resterna dagen efter.

För 4 portioner:
2 msk smör
1 gul lök
1 röd chili
400 g köttfärs
1 dl matlagningsgrädde
2 dl vatten
1 dl tacosås
1 påse fajitas kryddmix, 30 g (letade mig halvt fördärvad efter enchiladas kryddmix för att se hur den smakade, men ikke sa nikke, den fanns ingenstans)
2-3 dl tomatsås/tacosås.
ev. 1 dl riven cheddarost
4 mediumsize vetetortillas

Finhacka chili och lök. Fräs i smör, tillsätt köttfärs och stek den färdigstekt. Slå på grädde, vattne, tacosås och kryddmix. Låt puttra till all vätska kokat in. Fördela köttfärsen på fyra tortillabröd och rulla ihop. Placera tätt intill varandra i en smord ugnsform och häll över tomatsås(fungerar nog även utmärkt med tacosås), ost överst om du gillar det och in i ugnen. 225 grader, mitt i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och njut med sallad.

Gott tillbehör





Häromveckan blev det en enkel sallad till middag, med en örtdressing.

Tillbehöret blev champinjoner i kvartar, frästa i smör och sedan pressa i vitlök. Galet gott!

Snabb kycklinggryta

Till middag idag blev det en snabb och enkel gryta. Passar för lata höst dagar.
För ca 5 vanliga svenskar: Finhacka en chili och en stor vitlöksklyfta. Fräs i en djup kastrull med 700 g tärnad benfri kyckling och 2 hackade gula lökar i lite olivolja. Pudra över goda kryddor - jag tog ½ msk mango curry kryddan från Santa Maria ( hade tagit mer om vi hade mer), 1 msk gurkmeja, 1 msk tikka curry krydda- och slå på en liter vatten. Smula ner två hönsbuljontärningar. Låt koka länge och rör om ofta. Häll i några skvättar mjölk eller grädde. Red med 4-5 msk maizena redning för ljusa såser. Krydda med 2 msk finhackad timjan. Strö goda grönsaker över vid servering, typ finhackad purjo och paprika. Kan tänka mig att majs och haricots verts passar bra med. Servera till ris/pasta/bulgur.

Hemgjort "te"

Jag är beroende av att frysa in. Jag har någon sorts inbyggd försvarsmekanism mot att slänga mat. Jag vill verkligen inte. Så rädda det som räddas kan. Senast gjorde jag ett gott "te"- kalla det vad du vill, citronsmakande hett vatten nu på hösten kallar jag nog faktiskt för te. Hursomhelst, superenkelt recept, och det sättet jag hanterar citronerna i början är mitt favoritsätt att göra lemonad på!! Blir mjukt och fint då.
Visst måste jag ursäkta färgen, men citron plus mörkt socker är lika med inte så attraktiv färg.

3 citroner
1 dl rörsocker/farinsocker el dyl

Halvera citronerna. Lägg dom med snittytan uppåt på en plåt och ställ in i ugnen i 200 grader. Ca 30 minuter senare ska saften rinna om dom och dom ser redo ut att sprängas av innehållet, då är dom klara. Dom får gärna ha lite färg också. Låt svalna så att du inte bränner dig och pressa sedan (krävs en myras armstyrka, saften rinner ju självmant så gott som) och låt gärna lite fruktkött följa med. Blanda med socker och låt det lösas upp. Häll i en stor form med isbitar och ställ in i frysen i ca 2 dagar. Använd en vass kniv som du sätter i längs "väggarna" för att lättare få ut isbitarna. Förvara i plastpåse i frysen och använd en isbit till en mugg hett vatten. Rör om och drick- håll dig frisk i höstmörkret. Tillsätt honung för vardagslyx och helgmys.

måndag 14 september 2009

Supergod pasta



Ja detta var verkligen gott! Mer än så behöver jag inte säga!
4-5 portioner

350 g pasta
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
100 g soltorkade tomater
8 färska champinjoner
2 msk olivolja
1,5 msk hackad färsk timjan
2 msk portvin
3,5 dl mellangrädde
1 dl mjölk
1 köttbuljongtärning
1-2 kycklingfiléer
0,5 tsk nymalen svartpeppar
1 dl riven parmesan
3 dl hackad färsk spenat
2 msk mörk redning

Sätt på pastavattnet och lägg i pastan när de kokar.

Hacka löken och finhacka vitlöken. Strimla tomaterna fint fint och skiva champinjonerna. Fräs champinjoner, lök och vitlök i olivoljan och låt det bli färdigstekt på medelvärme. Rör ner soltorkade tomater,timjan, köttbuljong, portvin, grädde och mjölk. Låt koka på låg värme medans du kokar pastan och steker kycklingen.

Banka kycklingen när den ligger i en plastpåse med något tungt så den blir platt. Skär i tunna tunna skivor, och grilla utan fett i en grillpanna. Lägg åt sidan när dom är färdigstekta.

Rör ner spenat, kyckling, peppar och parmesan i såsen och koka upp och dra åt sidan. Rör om noga och tillsätt den avrunna pastan. Servera direkt till en god sallad!

söndag 13 september 2009

Vacker soppa

Idag åt vi vegetariskt, igen! Men gud så gott och enkelt. Efter ett tufft pass på gymmet för mig och mamma, så var detta perfekt mat. (Dock inte lika perfekt för köttomanen Filip som precis skulle åka tillbaka till Lumpen efter en helgs permission, en stor fläskfilé passat honom bättre i smaken, men men).

Rödbetssoppa

För ca 5 portioner behöver du:
1 kg rödbetor
1 gul lök
1 msk olivolja
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
½ tsk malen svartpeppar (ev mer)
Salt
Tabasco
2 msk redning

Skala och skär rödbetorna i bitar. Hacka löken och fräs snabbt i oljan. Lägg i betorna och slå på vattnet. Smula ner buljongen och låt koka relativt häftigt under lock i ca 25 minuter. Ställ ett durkslag ovanpå en bunke och sila bort grönsakerna. Häll tillbaka vätskan i kastrullen. Mixa rödbetorna och löken och lägg tillbaka i kastrullen. Salta och peppra. Koka upp och droppa ner lite tabasco. Pudra lite redning överst om det så önskas. Servera varm tillsammans med chevréröran.


Chevreröra

För ca 5 portioner behöver du:
2 tsk timjan (färsk eller torkad)
2 tsk rosmarin (färsk eller torkad)
2 dl matlagningsyoghurt
160 g chevré ost

Mosa osten och blanda med resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar och låt stå i kylen i ca 2 timmar innan servering.

Varma chevrémackor


Vi åt dessa supergoda chevrémackorna till soppan, passade perfekt. Vi har ätit det många gånger förut.

För fem personer

5 skivor Åländskt svartbröd (eller liknande mörkt osötat bröd)
125 g chevré
Flytande honung att ringla överst
15 valnötshalvor
Svartpeppar
Havssalt

Dela bröden på mitten. Sätt ugnen på 150 grader. Fördela osten på bröden. Ringla honung över. Fördela valnötterna på mackorna. Lägg på en plåt och lägg in i ugnen tills osten smält och brödet blivit varmt. Peppra och salta. Servera som förrätt eller till en god soppa.

Tävling

Nu pågår en tävling på bloggen "I Nadjas Kök". Det är superenkelt att vara med.
Klicka in du också och ha chansen att vinna ett fint paket från Santa Maria och deras asiatiska sortiment!

http://www.nadjaskitchen.se/?p=2614

lördag 12 september 2009

Supergod röra.



Tonfiskröra, gud så gott. Detta är ett recept jag ofta gör. Passar bra som frukost på lite knäckebröd, på ett gott vitt bröd som lunch, eller som fyllning i en tunnbrödsrulle på picknicken. Fyll gärna bakpotatisen med röran också. Tillsätt hackade potatisar eller finhackad rödlök som variation.

2 dl frysta findus ärtor
2 msk dill
1 dl majonnäs
1 burk finfördelad tonfisk i vatten (185g)
3 kokta ägg
Svartpeppar
Salt

Koka, skala och hacka äggen. Blanda med resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

fredag 11 september 2009

Krydda

Bilden ni ser ovan (i alla fall just nu) som jag använder som banner, är faktiskt en egen bild på en egen kryddblandning jag gör!

Min egna goda krydda. Smakar cajun/BBQ goes mexican ungefär! Supergod med mycket smak av rosmarin.
1 tsk svartpeppar
1 msk torkad oregano
1 tsk vitlökspulver
1 ½ msk paprikapulver
1 krm malen torkad grön jalapeno
1 krm cayennepeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad rosmarin

Det finns två varianter. Jag gör den första men det är ju ändå samma sak. Beror på vad man har hemma. Burk är ju allra enklast.

Variant 1.
Blanda alla ingredienser och förvara i en kvarn.

Variant 2.
Blanda alla ingredienser med en mortel och förvara i en burk.

Favorit tomaterna!


Jag gillar att göra egna (sol)torkade tomater, men när jag ska köpa, ber jag alltid mamma köpa dessa. Dom är verkligen godast och mycket smak på! Laroc, säljs i påse om 100 g. Absolut 5/5.

Betyg: Lemonad


Idag köpte jag en Lemonad på English Shop i Göteborg! Märket Snapple!

Den smakade verkligen "utländskt". Inte alls som min favorit Schweppes Lemonad dryck. Inte speciellt söt, den kunde absolut varit både lite sötare och lite syrligare

Jag ger den 3/5.

Sophie ger den 4/5.

torsdag 10 september 2009

Mumsig fiskgratäng.



Jag gillar fiskgratäng och den "vanliga" varianten brukar fungera utmärkt. Men idag var jag sugen på att göra nåt annat- plus att göra av med all purjo som låg och skräpade i kylen- och gjorde en mer smakrik variant :D Supergott verkligen! Inspirationen kommer ifrån ett sejrecept som verkligen va supergott, som jag kommer lägga in vid ett senare tillfälle men det passade minst lika bra att göra gratäng på!

Gör en sats (4-6 portioner) potatismos. Inte behöver du väl recept på det? Se bara till att ha i två äggulor, det ska man alltid ha när man gör mos i ugnen! Låt moset stå vid sidan av under tiden du gör allt annat, eller rentav, gör det också under tiden.


Hacka 2 purjolökar till slantar och lägg i en stekpanna. Tillsätt en stor klick smör och fräs på mellanlåg värme. Finhacka 1 röd chili, inkludera kärnorna, finhacka 2 stoora vitlöksklyftor och tillsätt detta i pannan. När purjon är mjuk och det doftar supergott i hela köket, dra undan och låt svalna. Gör nu såsen.


Smält 2 msk smör och pudra över 2 msk vetemjöl, slå på 5 dl mjölk och mosa 100 g ansjovis och tillsätt både fisken och spaden i såsen. Låt koka upp och rör om ofta. Smula ner en 1 grönsaksbuljongtärning och låt koka upp. Rör om och tillsätt 2 msk dill, behövs det så red såsen med 1-2 msk redning, jag tycker det blir godare med en tjock sås i fiskgratäng.

Platta ur purjoblandningen (häll eventuellt av lite smör om det är för mycket), klicka/spritsa potatismoset runtom längs kanterna och placera 400 g torsk (/hajmal/sej) ovanpå purjobladningen. Häll såsen överst, krydda med rikligt med Citronpeppar, eller citronsaft, och ställ in i kall ugn. Sätt på ugnen på ca 2oo grader och ca 30 minuter senare har du en god och smakrik fiskgratäng på bordet. Servera med grönsaker.

onsdag 9 september 2009

TomatoExplosion



Idag blev det verkligen tomat explosion här i köket -bildligt, inte bokstavligt som tur är ;)
Gjorde mitt grundrecpet på tomatsås (se nedan) och gjorde små ändringar. Idag hade jag plommonchutney istället för mango chutney (undra varför!!haha), öste ner oregano, skvätte i lite portvin och lät den puttra några timmar innan servering. Supergott.
Sedan mixade jag den, hackade och tillsatte 100 g av mina favorit torkade tomater, halverade några coctailtomater och la i i sista sekund. Serverade detta till pasta, sugar snaps och rostade valnötter! Mums! Vegetariskt och gott.



Tomater ska ju va himla nyttiga också så det är ett bra plus :D

Jag gör en suupergod tomatsås.

Grund recept:
1 gul lök
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
400 g krossade/passerade tomater
1 grönsaksbuljontärning
2 msk tomatpuré
3 msk mango chutney (jag använder bombay club)
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
Ev. några droppar tabasco
Salt
Peppar

Hacka lök och pressa vitlök. Fräs i oljan i en liten kastrull. Häll i resten av ingredienserna, krydda, smaka av och låt puttra i några timmar :D Perfekt som köttfärssås-bas, till pizza, istället för ketchup osv :)

Sallads-Tillbehör

GODA TILLBEHÖR TILL SALLAD

Snabbt enkelt och supergott recept på tzatsiki.
2 dl matlagningsyoghurt
1 gurka (liten)
1 stoor vitlöksklyfta
1 tsk italiensk salladskrydda
1 knivsudd spiskummin
Svartpeppar
Salt
2 droppar vinäger
3 droppar olivolja

Riv gurkan och pressa vitlöken.
Blanda alla ingredienser och låt
gotta sig i kylen ett tag. Ta sedan
fram och NJUT!


Snabba, sega/knapriga brödkrutonger

*50 g bröd (ca 2 mellanstora skivor)
använd gärna surdegsbröd
ca 2-4 dagar gammalt
*3 tsk flytande margarin
*3 krm vitlökspuvler (ev mer)

Skär brödet i små bitar.
Blanda smör och vitlökspulver i en burk med lock.
Lägg i hälften av brödbitarna i burken och skaka om.
Tillsätt sedan resten av brödet och skaka om.
Stek på mellanlåg värme i ca 10 minuter i en stekpanna.
Skaka om ofta. Låt svalna något innan servering.