lördag 26 september 2009

Världens bästa pizza


Detta är mitt tips nummer ett till alla som vill ha en billig, snabb, enkel, god och helt enkelt en suverän pizza. Framförallt rekommenderar jag detta till studenter (nu är jag med student, men bor ju hemma så). Studenter kan få en pizza där bottnen kostar 1,95 per portion och en påse med 4 kostar då alltså ca 8 kronor. Billigare kan det inte bli. Sedan har jag även min pizzasås som går på ett nafs och inte heller är dyr. Pizzan blir lite mer italiensk än vi är vana vid i Sverige. Har du någonsin ätit pizza i Italien, som jag stolt kan meddela att det har jag, så är pizzan knappt igenkännlig med den vi har i Sverige. Där är den knaprig, sparsamt med toppingar och helt enkelt enkelhet rakt av.

Pizzan som du ser på bilden är dock allt annat än sparsam med ingredienserna. På denna rackaren har jag tomatsås, champinjoner, rödlöksringar, gorgonzola, skivad vitlök, massssor av oregano, så klickar pesto och mozzarella. Jag toppade även med lite ruccola! Då jag inte är speciellt sugen i smält ost (och då menar jag framförallt Vanlig ost) så blev detta en väldigt ostig pizza ;) Men sen är ju gorgonzola världens bästa så, vad ska man göra.

För fyra personer:

1 påse libabröd (vanligt eller grovt)

2 dl vatten
4 msk tomatpuré
3 msk chutney
2 msk oregano
2 vitlöksklyftor

Mixa ingrediensera till såsen med stavmixer och lägg en sked på varje pizza (nej jag kokar inte såsen innan, kom ihåg, detta är latmanspizza, men även visserligen även finsmakarpizza så mesa inte med kryddor och vitlök, sånt är viktigt).

Lägg sedan på vad du önskar, kebabkött, bearnaise, tonfisk, bacon, parmesan, räkor, örtor eller vad det nu är du har på din pizza! Sedan värmer du ugnen till högsta värme, ca 275 på våran ugn i alla fall och så tillagar du pizzorna i ca 6 minuter tills kanterna är i fin färg och knapriga.

Ha inte för mycket topping på, har du för mkt kommer det knappt hinna bli varmt innan kanterna är klara, och då måste dom brännas för att det ska bli bra. Så banta ner toppingen lite. Detta är faktiskt ett ganska "nyttigt" recept på pizza om du tar det lugnt med ost osv. Så servera gärna med lite pizzasallad. Idag osthyvlade jag lite vitkål, stänkte över olivolja och vinäger och pudrade lite salladskrydda överst. Rörde om och serverade direkt, idag var jag sugen på krispig pizzasallad!

2 kommentarer:

  1. Vad är libabröd för ngt? Och du skriver chutney... vilken sort?

    SvaraRadera
  2. Libabröd är ett bröd som säljs typ på Willys/Netto/Ica osv. Säljs i en röd/genomskinlig påse med fyra st i varje. Bröden är lika stora som tallrikar och väldigt tunna. Du hittar dem nog om du letar lite på brödavdelningen i din affär.

    Angående chutneyn (jag borde ju klart skrivit "mango chutney"). Den jag använder är Mango Chutney Bombay Club.

    SvaraRadera